Loading...
 
Πόλεμος με τις πολυεθνικές του φαρμάκου
Παρασκευή 24 Απρ 2015
0
Μάχη στις πολυεθνικές του φαρμάκου που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας κήρυξε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας τα τελευταία δέκα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκου αναλογούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατ. κατοίκων και όπως έχει πει ο ίδιος, οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι φαρμακευτικές εταιρίες και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, καθώς η διείσδυση γενοσήμων στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα περιορισμένη.

Ο υπουργός σε μια σειρά από επαφές, ασκεί έντονες πιέσεις στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας να δεσμευτούν ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υλοποιήσουν στα νοσοκομεία της χώρας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ
ευρώ και να επενδύσουν στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα το 2014 ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες όπως το Βέλγιο και την Πορτογαλία ανήλθαν σε 2 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα.

Επίσης στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι ισολογισμοί των πολυεθνικών φαρμακευτικών, αλλά και τα φάρμακα υψηλού κόστους
Όσον αφορά στους ισολογισμούς διαπιστώνεται ότι «αρκετές πολυεθνικές, παρά το μεγάλο τζίρο τους, εμφανίζουν στους ετήσιους ισολογισμούς τους ζημίες αντί για κέρδη» και εξετάζεται εάν καταγράφεται το ίδιο φαινόμενο και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εν λόγω εταιρίες.

Από την άλλη η δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, παρουσιάζει αύξηση 100%. «Αυξήθηκε από τα 400 στα 850 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια αύξηση σε διεθνές επίπεδο κυμαίνεται γύρω από το ποσοστό της τάξεως του 5%» αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Υγείας.

Στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών έχει διαμηνυθεί ότι πρέπει να καθοριστεί ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα, λόγω των λανθασμένων πολιτικών του παρελθόντος, το ελληνικό φάρμακο ενώ μπορεί να καλύψει άμεσα το 70% της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πάνω από το 50% της νοσοκομειακής, δίνοντας λύση στους ασθενείς, στον ΕΟΠΥΥ και στην οικονομία, καταλαμβάνει μόλις το 18-19% της εγχώριας αγοράς. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη η συγκρότηση, σε συνεργασία με την πολιτεία, μιας Εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αναπτυξιακή διάσταση του ελληνικού φαρμάκου.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣΗΜΑ

Ταυτόχρονα εξετάζεται η χορήγηση μιας σειράς κινήτρων αύξησης και επέκτασης της παραγωγής γενοσήμων σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που θα τις βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις ξένες πολυεθνικές. Το Υπουργείο σχεδιάζει να τονώσει την αγορά των συγκεκριμένων φαρμάκων, με στόχο να αυξήσει τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, η οποία παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, δεν ξεπερνά σήμερα το 21% της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων. Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται κίνητρα και μπόνους προς τους γιατρούς που θα συνταγογραφούν γενόσημα έναντι των συμβατικών θεραπειών, αλλά και μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους προς τους φαρμακοποιούς που θα προτείνουν στους ασφαλισμένους γενόσημο αντί πρωτοτύπου, με την ίδια δραστική ουσία.

Ταυτόχρονα, αυτό θα σημάνει και τη μείωση των χρημάτων που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς είναι γνωστό ότι τα γενόσημα είναι φθηνότερα φάρμακα από τα πρωτότυπα. Ενώ ταυτόχρονα θα εξεταστεί και η περίπτωση να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών συμμετοχής που θα καταβάλλουν οι ασθενείς που θα επιλέγουν γενόσημα αντί πρωτότυπα φάρμακα.

Την ίδια ώρα μακρά και δύσκολή αποδεικνύεται η προσαρμογή των φαρμακευτικών εταιριών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά.

Στις άτυπες συναντήσεις του Υπουργείου Υγείας με τις φαρμακευτικές εταιρίες, οι εκπρόσωποι των εταιριών επισημαίνουν ότι μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 2 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 33% μόνο την τελευταία διετία, είχε σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, οδηγώντας κατά κύριο λόγο τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις ακόμη και σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους και τις μεγάλες πολυεθνικές σε αναζήτηση κατεύθυνσης αναφορικά με την περαιτέρω δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα.

Πηγή:  Εφημερίδα "Deal News", 24 Απριλίου 2015

 

Σχετικά Άρθρα

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο