Loading...
 
ΙΣΑ Όχι φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού
Τετάρτη 15 Απρ 2015
ΙΣΑ Φάρμακα Φαρμακοποιοί
0
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΙΣΑ για την αλόγιστη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού. Μάλιστα, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ζητεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε κανένα φάρμακο να μη χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Αφορμή για την επιστολή αυτή ήταν ο θάνατος 44χρονου ασθενή στο Ηράκλειο Κρήτης, ανήμερα του Πάσχα, με συμπτώματα φαρυγγίτιδας, ο οποίος πήγε στο φαρμακείο και πήρε αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή.

"Εν έτει 2015 είναι τραγικό να πεθαίνουν κατ' αυτόν τον τρόπο ασθενείς, ενώ ο ιατρός θα μπορούσε να είχε χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία, σώζοντας τον ασθενή. Πρέπει άμεσα να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, διότι δεν πρέπει να κλάψουμε άλλα θύματα από αυτήν την αλόγιστη κατάσταση", τονίζει ο ΙΣΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτ.) δηλώνει ότι το τραγικό αυτό περιστατικό αποδεικνύει ότι η συνταγογράφηση και η χορήγηση των φαρμάκων είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να γίνεται μόνο από τους επιστήμονες της υγείας, που είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

"Η συνταγογράφηση των φαρμάκων αποτελεί μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας, αλλά για να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά ο ασθενής θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη υποδομή. Δηλαδή να βρίσκει ο ασφαλισμένος όποτε θέλει και όπου θέλει γιατρό της κατάλληλης ειδικότητας για να συνταγογραφεί. Στο σχεδιασμό αυτό μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα η ύπαρξη των χιλιάδων φαρμακείων και η άριστη διασπορά τους σε ολόκληρη τη χώρα", επισημαίνει ο κ. Λουράντος.

Πάντως, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στο σπίτι, αυξάνοντας ταυτοχρόνως την αντοχή των βακτηρίων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας στους τέσσερις Έλληνες λαμβάνει αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ το 20% των Ελλήνων που λαμβάνει αντιβιοτικά τα αγοράζει και τα πληρώνει με δικά του χρήματα. Το 36% φυλάει στο σπίτι του τα αντιβιοτικά για ώρα ανάγκης και περίπου 60% των Ελλήνων αναφέρει ότι πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, αν και μόλις στο 10% των περιπτώσεων δικαιολογείται επιστημονικά κάτι τέτοιο.

Πηγή:  Εφημερίδα "Μακεδονία", 15 Απριλίου 2015

Σχετικά Άρθρα
 • Δευτέρα 24 Οκτ 2016
  Φάρμακα ΜΗΣΥΦΑ
  0
  Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η αγορά φαρμάκου κατά το 2016, τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε η δαπάνη να διατηρηθεί στα αναγκαία επίπεδα.
   
 • Κυριακή 16 Οκτ 2016
  Φάρμακα Συνταγογράφηση
  0
  Οι όποιοι περιορισμοί στις θεραπείες μπαίνουν μόνα για ιατρικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής θετικής Λίστας του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.  Δημήτρης Κούβελας
   
 • Παρασκευή 14 Οκτ 2016
  Φάρμακα Τεχνολογία
  0
  Μόνο το 2015 οι Έλληνες αγόρασαν 200 εκατ. κουτιά φάρμακα, από τα οποία το 15% έμεινε αναξιοποίητο.  Εφαρμογή στο κινητά επιχειρεί να περιορίσει τη σπατάλη δικτυώνοντας τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα.
   
 • Τετάρτη 15 Ιούν 2016
  Φάρμακα
  0
  Στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσίασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη μελέτη της McKinsey για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

   

   

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο