Loading...
 
Προσλήψεις, Ανασφάλιστοι, Φάρμακο και Διαφθορά στο στόχαστρο της Κυβέρνησης
Παρασκευή 03 Απρ 2015
Υπουργείο Υγείας
0
«Από την  Υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια για κοινωνική ανατροπή και διάσωση των πολιτών από τα δεινά των μνημονίων». Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία στο Υπουργείο Υγείας, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε τις προτεραιότητες του προγράμματος της Κυβέρνησης για το χώρο της Υγείας.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης του Συστήματος Υγείας παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από την Αριστοτέλους, προτάσσοντας την άρση κάθε εμποδίου στην πρόσβαση των πολιτών στην περίθαλψη.

Οι κεντρικοί άξονες του Σχεδίου αυτού, τους οποίους είχε αναδείξει και το Virus, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των ανασφάλιστων, οι προσλήψεις, με ενίσχυση του ΕΚΑΒ, των ΜΕΘ και των ΜΑΦ, η αναδιάρθρωση της ΠΦΥ, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη στήριξη στη εγχώρια παραγωγή. Η ομιλία του κ. Τσίπρα διήρκεσε πάνω από 30 λεπτά. 

«Υλοποιούμε το πρόγραμμα ισότιμης πρόσβασης των πολιτών» ανέφερε, ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα βγει στη δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ με την πρόταση που επεξεργάστηκε η Ομάδα Εργασίας για την αποκατάσταση της ανεμπόδιστης πρόσβασης και των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας. «Με ισότιμη πρόσβαση για όλους, με διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, εμβόλια και πρόληψη και με κατάργηση των τριμελών επιτροπών», είπε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θεσπίζεται μια ευρύτερη λογικής πρόνοια σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης κατάρρευσης των δημόσιων δομών.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των δομών με ανθρώπινο δυναμικό. Συγκεκριμένα, πρόκειται να προσληφθούν 4,5 χιλιάδες εργαζόμενοι εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, με στόχο τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων.

Από αυτές, οι 700 θα αφορούν θέσεις εργασίας σε δυσπρόσιτες περιοχές με μεγάλη ανάγκη, σε νησιά Αιγαίου, Θράκη, Δ. Μακεδονία και Θεσπρωτία. 

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των δυσπρόσιτων περιοχών, o κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων και των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στη θέσπιση πλαισίου κινήτρων για την ενίσχυση των δομών των περιοχών αυτών με ιατρικό προσωπικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν και εξειδικευμένα προγράμματα τηλεϊατρικής.

Προτεραιότητα, όμως, αποτελεί και η πλήρης και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, καθώς και η άμεση διασφάλιση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, με ενίσχυση προσωπικού, ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεββάτια.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας θα διασφαλιστεί η λειτουργία των ογκολογικών νοσοκομείων και των δομών Ψυχικής Υγείας.

Στο μεγάλο στοίχημα της ανασυγκρότησης και ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως βασικού πυλώνα του ΕΣΥ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο κ. Τσίπρας. Η προσπάθεια αυτή επιδιώκει να ανακουφίσει το Σύστημα.

"Στο πρώτο Ν/Σ του Υπουργείου, θα υπάρχουν διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας πως ήδη γίνεται επεξεργασία ρυθμίσεων  για την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων "που έχουν συντελέσει στη διάλυση του ΕΣΥ, για την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, για το φάρμακο και τα φαρμακεία, για την ψυχική υγεία, για την κάλυψη των θέσεων γιατρών στην περιφέρεια, για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και τη διοίκηση των νοσοκομείων", ανέφερε ο Πρωθυπουργός που σχολίασε και την κατάργηση της απαράδεκτης, όπως την χαρακτήρισε, υποχρεωτικής καταβολής 5 ευρώ για την είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία. Σύντομα θα καταργηθεί και το 1 ευρό ανά συνταγή, επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός.

«Ολοκληρώνουμε τη νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, που θα είναι εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή χάρτα των ασθενών. Επανασχεδιάζουμε τα γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση προχωράει άμεσα σε υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, που θα επιτρέψει τη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και η μείωση του κόστους της υγείας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης 39α με την οποία είχαν διαπομπευτεί οι οροθετικές ιερόδουλες.

Φάρμακο

Ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να μιλήσει και για το φλέγον θέμα του Φαρμάκου, εκφράζοντας τη στήριξη του στην εγχώρια παραγωγή, όπως ανέφερε και το πρωινό ρεπορτάζ του Virus. 

Η βάση των αποφάσεων γύρω από τη Φαρμακευτική προληπτική θα έχει ως κριτήριο την προάσπιση της δημόσιας υγείας, με επάρκεια ελεγμένων και ποιοτικώς άρτιων προϊόντων.

Στην υλοποίηση της πολιτικής βασικότερο εργαλείο θα αποτελέσει ο ΕΟΦ, η αναβάθμιση του οποίου αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας για άλλη μια φορά τη στήριξη της Κυβέρνησης στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία ενίσχυσης των εξαγωγών.

Διαφθορά

Ξεκάθαρος γύρω από το ζήτημα της διαφθοράς ήταν ο Πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση μας προτεραιότητα έχει τον άνθρωπο και για αυτό και δεν θα ανεχθούμε κανένα φαινόμενο διαφθοράς, απάτης και σπατάλης ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας. Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, σε σκάνδαλα και σχέδια κερδοσκοπίας. Γιατί υπήρχε κερδοσκοπία με σχέδιο και κατ’ εξακολούθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το κόστος της διαφθοράς εκτιμάται πως ανέρχεται στο 10% του προϋπολογισμού για την Υγεία.

Στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και της εξοικονόμησης πόρων στο χώρο της Υγείας εντάσσεται και η ενιοποίηση και διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων

«Διαθέτουμε αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα που στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια από τους πολίτες το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της υγείας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Υπουργός Υγείας

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι αυτή η Κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια ακόμη και των υστερημένων οικονομικών για να μπορέσει να αιμοδοτήσει το σύστημα υγείας και προανήγγειλε πως από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίσει ένας κύκλος εξειδικεύσεων των μέτρων.

Η σύσκεψη

Των ανακοινώσεων προηγήθηκε μια μίνι σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μία πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ τα τελευταία 4 χρόνια. "Και λειτουργούσαν με τη λογική της εξοικονόμισης πόρων παει καλά, εδώ λειτουργούσαν με τη λογική της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή:  www.virus.com.gr

Σχετικά Άρθρα

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο