Loading...
 
ΠΕΦ: Η ανάπτυξη του κλάδου φέρει το όνομα "κρυμμένη καινοτομία μικρής κλίμακας"
Παρασκευή 27 Μάρ 2015
Φάρμακα ΠΕΦ
0
Για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας που τόσο έχει ανάγκη ο κλάδος, η οποία συνδέεται με την καινοτομία και μάλιστα την κρυμμένη καινοτομία μίλησε ο κ. Μάρκος Ολανδέζος

Πρόκειται για τη λεγόμενη κρυμμένη καινοτομία μικρής κλίμακας, δηλαδή για παράδειγμα, να μπορέσει μία εταιρεία να επανασχεδιάσει ένα παλιό μόριο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά με άλλη προοπτική. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, προκειμένου να βγουν από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να περάσουν στην επόμενη ημέρα της ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Ολανδέζος χαρακτηριστικά.

Με μια ομιλία που δεν επιδέχεται διαψεύσεις, καθώς στηρίζεται σε ακριβή στοιχεία και αριθμούς, ο κ. Ολανδέζος έθεσε τα πράγματα όπως είναι σήμερα στη φαρμακοβιομηχανία, στέλνοντας μήνυμα κινδύνου προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές για το συμφέρον του ασθενή, της ελληνικής παραγωγής αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Ολανδέζος αναφέρθηκε στη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για πολλοστή φορά, τονίζοντας ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύει ο κλάδος, επιστρέφεται στην οικονομία ποσό 3,42 ευρώ.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών, σημειώνοντας ότι δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται με τις τιμές, αλλά σε τι τιμές αγοράζει το Δημόσιο. Εδώ πάντως να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να πειράξει τις τιμές των φαρμάκων.

Ο Επιστημονικός της Διευθυντής της ΠΕΦ αναφέρθηκε με έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι υπάρχει έμμεση απασφάλιση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και παρατηρούνται τεράστια προβλήματα πρόσβασης και συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες τους.

Αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο πρόβλημα του υγειονομικού χώρου, που είναι τα 60 εκατ. συνταγές τον χρόνο και πως θα πρέπει να ελεγχθούν πάραυτα αυτές, μέσα από Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης και φαρμακοοικονομική αξιολόγηση νέων θεραπειών.

Ένα τεράστιο πρόβλημα του κλάδου είναι η απουσία συνολικής πολιτικής γενοσήμων, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απαξιώνονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια τα παλιά, καταξιωμένα και φθηνά φάρμακα. Επομένως, συνέχισε, η νέα φαρμακευτική πολιτική που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να είναι στοχευμένη στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην αναπτυξιακή πολιτική και στον έλεγχο του κόστους.

Το πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής, σύμφωνα με την ΠΕΦ, θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Επαρκή χρηματοδότηση
- Απλό διαφανές σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης
- Εξορθολογισμό συστήματος rebate και clawback
- Έλεγχο δαπάνης μέσω διαθρωτικών μέτρων
- Πολιτική επωνύμων γενοσήμων
- Ενίσχυση του ΕΟΦ
- Κίνητρα για επενδύσεις

Στις προτάσεις της ΠΕΦ για μια υγιή και βιώσιμη πολιτική φαρμάκου, όπως τόνισε ο κ. Ολανδέζος, περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής:
- Συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία για τα φάρμακα των χρονίως πασχόντων
- Branded generics και γενικότερα ελληνικά γενόσημα στην αγορά, σε ποσοστό 40%
- Αύξηση των εξαγωγών
- Διπλασιασμός των επενδύσεων
- Συνεργασίες με πανεπιστήμια και άλλους ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τουλάχιστον 10% του τζίρου σε επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης (R& D)
- Δημιουργία R&D clusters

Πηγή: www.onmed.gr

Σχετικά Άρθρα
 • Δευτέρα 24 Οκτ 2016
  Φάρμακα ΜΗΣΥΦΑ
  0
  Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η αγορά φαρμάκου κατά το 2016, τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε η δαπάνη να διατηρηθεί στα αναγκαία επίπεδα.
   
 • Κυριακή 16 Οκτ 2016
  Φάρμακα Συνταγογράφηση
  0
  Οι όποιοι περιορισμοί στις θεραπείες μπαίνουν μόνα για ιατρικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής θετικής Λίστας του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.  Δημήτρης Κούβελας
   
 • Παρασκευή 14 Οκτ 2016
  Φάρμακα Τεχνολογία
  0
  Μόνο το 2015 οι Έλληνες αγόρασαν 200 εκατ. κουτιά φάρμακα, από τα οποία το 15% έμεινε αναξιοποίητο.  Εφαρμογή στο κινητά επιχειρεί να περιορίσει τη σπατάλη δικτυώνοντας τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα.
   
 • Τετάρτη 15 Ιούν 2016
  Φάρμακα
  0
  Στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσίασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη μελέτη της McKinsey για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

   

   

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο