Loading...
 
Λίστα Βαρουφάκη: Αγωνία φαρμακοποιών για τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ...
Πέμπτη 26 Φεβ 2015
Φαρμακοποιοί Φάρμακα
0
Ο τομέας της Υγείας μπαίνει στο στόχαστρο της διαπραγμάτευσης, με την λίστα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στον επικεφαλής του Eurogroup.

Οι μεταρρυθμίσεις στην πολιτική του ΦΠΑ, ο έλεγχος των δαπανών για την Υγεία με στόχο την παροχή και την ποιότητα των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών χορηγώντας καθολική πρόσβαση, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς ωστόσο δημοσιονομικό αντίκτυπο και η μεταρρύθμιση του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης, αποτελούν μεταξύ άλλων τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις, αναφέρεται αναλυτικά στην λίστα. Και όταν οι Έλληνες και κυρίως οι υγειονομικοί φορείς ακούν για αύξηση ή για αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, το μυαλό τους πάει εύλογα σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, κάτι που απορρίπτει αναφανδόν φυσικά όλος ο κλάδος.

Η πλευρά των φαρμακοποιών αναμένει με αγωνία να αποκωδικοποιήσει η κυβέρνηση τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη και παράλληλα αναμένει με ενδιαφέρον την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Πάντως να θυμίσουμε ότι και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ετέθη μία ανάλογη σκέψη, είχε ξεσηκωθεί όλος ο κλάδος, ενώ οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, της φαρμακοβιομηχανίας και των Συλλόγων των ασθενών, τόνιζαν ότι μόνο «ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας φαντάζει στα μάτια τους το γεγονός της πιθανής αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ, από το συντελεστή του 6,5% στο 8% ή και στο 10% όπως απαιτούσε η Τρόικα.

Όπως αναφέρει στο Onmed ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές, «τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, έγιναν μiα σειρά από αλλαγές, οι οποίες αδίκησαν κατάφωρα τα φαρμακεία χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα στον πολίτη και την χώρα.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση κέρδισε την αποδοχή των πολιτών και έγινε κυβέρνηση με σύνθημα την έξοδο από την κρίση με αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναμένουμε να είναι συνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες ειδικά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα διορθώσουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι απορρυθμίσεις της προηγούμενης τετραετίας και οι οποίες μάλιστα δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ για την ελληνική οικονομία, τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος και την τσέπη του Έλληνα πολίτη».

Μiα ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, θα σήμαινε αυτομάτως, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και μείωση των διαθέσιμων χρημάτων σε φάρμακα και είναι γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή, τα συμφέροντα των φαρμακοποιών συμπίπτουν με τα συμφέροντα όλων των συντελεστών του φαρμάκου.

Στην συνέχεια, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ αναφέρεται στο καθεστώς που επικρατεί σε άλλες χώρες της ΕΕ αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο οποίος κυμαίνεται από μηδενικός έως και μικρότερος σε σχέση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

Ολλανδία 6%, Ισπανία 4%, Πορτογαλία 6%, Βέλγιο 6%, Γαλλία 2,1% και Σουηδία 0%.

Οι επόμενες ημέρες θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την αποσαφήνιση της παραπάνω κατάστασης και ήδη ο κλάδος των φαρμακοποιών μοιάζει ετοιμοπόλεμος.Πηγή: www.onmed.gr
Σχετικά Άρθρα
 • Δευτέρα 24 Οκτ 2016
  Φάρμακα ΜΗΣΥΦΑ
  0
  Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η αγορά φαρμάκου κατά το 2016, τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε η δαπάνη να διατηρηθεί στα αναγκαία επίπεδα.
   
 • Κυριακή 16 Οκτ 2016
  Φάρμακα Συνταγογράφηση
  0
  Οι όποιοι περιορισμοί στις θεραπείες μπαίνουν μόνα για ιατρικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής θετικής Λίστας του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.  Δημήτρης Κούβελας
   
 • Παρασκευή 14 Οκτ 2016
  Φάρμακα Τεχνολογία
  0
  Μόνο το 2015 οι Έλληνες αγόρασαν 200 εκατ. κουτιά φάρμακα, από τα οποία το 15% έμεινε αναξιοποίητο.  Εφαρμογή στο κινητά επιχειρεί να περιορίσει τη σπατάλη δικτυώνοντας τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα.
   
 • Τετάρτη 15 Ιούν 2016
  Φάρμακα
  0
  Στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσίασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη μελέτη της McKinsey για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

   

   

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο