Loading...
 
Η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ στη Ρουμανία και ο νέος σύνδεσμος για την αυτοφροντίδα RASCI
Πέμπτη 20 Οκτ 2016
0
Εγκαινιάστηκε και επίσημα ο νέος σύνδεσμος της Ρουμανίας για την αυτοφροντίδα, RASCI (Romanian Association of Self Care Industry).
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε προκειμένου να βοηθήσει στη διάδοση της αυτοφροντίδας στη Ρουμανία, η οποία ακόμα βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια. Mέλη του νέου συνδέσμου είναι τόσο διεθνής όσο και τοπικές εταιρείες: η Bayer, J&J, RB, Pfizer, GSK, Sanofi, Prisum, Fildas, Secom, Terapia και UniComs.

Παράλληλα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου της RASCI για την αυτοφροντίδα, σε συνεργασία με την AESGP. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν κεντρικά θέματα για την έννοια της αυτοθεραπείας όπως η συμβολή της στο πολίτη και τις Κρατικές Αρχές καθώς και τη σημασία της για την ανάπτυξη του φαρμακείου και του φαρμακοποιού. Επίσης, έγιναν και σύντομες παρουσιάσεις από τις κρατικές αρχές της Ρουμανίας για το νομικό πλαίσιο γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής και τα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα (medical devices), όπως επίσης και μια σύντομη παρουσίαση για την αγορά των ΜΗΣΥΦΑ στη Ρουμανία.

Από τις παρουσιάσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή του Καθ. Pete Smith OBE, ο οποίος είναι ο συπροεδρεύον στο Self-Care Forum. Το Self-Care Forum είναι μια πρωτοβουλία όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων για την ανάδειξη της αυτοθεραπείας στη Μεγάλη Βρετανία. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πριν 16 χρόνια από τον Βρετανικό Σύνδεσμο για την Αυτοθεραπεία PAGP, και πολύ σύντομα προσέλκυσε τη προσοχή τόσο από τους φαρμακοποιούς και ιατρούς, όσο και από τους καταναλωτές και τη κυβέρνηση. Μετά από 16 χρόνια προσπαθειών όλοι οι προαναφερθέντες φορείς έχουν συμφωνήσει στη σημασία της αυτοφροντίδας τόσο για την υγεία του πολίτη όσο και για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Χαρακτηριστικό της δέσμευσής τους πάνω στην έννοια της αυτοφροντίδας δεν είναι μόνο ότι αυτή η παρουσίαση έγινε από έναν γιατρό, αλλά και από τα καινούργια προγράμματα όπου ξεκινούν, ένα εκ των οποίων παρέχει χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες – εντός του φαρμακείου – στους πολίτες για το πώς να προστατευτούν και να θωρακίσουν τους εαυτούς τους απέναντι στις διάφορες χειμωνιάτικες αρρώστιες.  

Η έννιαα της αυτοφροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο διευρύνεται ώστε να περικλύει απότις ενέργειες που κάνει καθημερινά ο πολίτης για την υγεία του μέχρι και την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων εντός του φαρμακείου με τη συνεργασία φαρμακοποιών και ιατρών.

Στα ίδια πλαίσια ήταν και η παρουσίαση του Raymond Anderson, Προέδρου της Ένωσης Φαρμακοποιών Κοινοπολιτείας. Η παρουσίασή του έδειξε τρόπους πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν και πρέπει να αναγάγουν τον ρόλο τους ως βασικό πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αγκαλιάζοντας μια ευρύτερη έννοια της αυτοφροντίδας. Συνοψίζοντας τη παρουσίαση του σε μια πρόταση, είπε χαρακτηριστικά: «Pharmacists need to get out of the dispensary and put their knowledge of medicines into practice...We have to base our practice on direct patient care».

Τέλος διαφωτιστική για την εγχώρια αγορά της Ρουμανίας ήταν η παρουσίαση του Marian Pana, Sales & Marketing Director της Cegedim, για την αγορά των ΜΗΣΥΦΑ, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων. Σύμφωνα με τη παρουσίασή του σε μια δύσκολη περίοδο για τη φαρμακευτική αγορά της Ρουμανίας, η αγορά των OTC (ΜΗΣΥΦΑ + Συμπληρώματα Διατροφής + Medical Devices) αποτελεί τη μόνη «αχτίδα φωτός». Για τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ στη Ρουμανία, μια χώρα όπου υπάρχει απελευθέρωση τόσο των τιμών όσο και των καναλιών διάθεσης, τόνισε επανειλημμένα τη συσχέτιση τιμής με την αγοραστική δύναμη των Ρουμάνων, ενώ έδειξε ότι παρόλες τις μειώσεις στις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι αυξήσεις τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ προϊόντα ήταν πολύ μικρότερες από αυτές στα συμπληρώματα διατροφής. Κατέληξε τέλος στο συμπέρασμα ότι υπάρχει χώρος κι άλλης ανάπτυξης του κλάδου, με τη χρήσιμη συνεισφορά και των φαρμακοποιών μέσω συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επιμόρφωσή τους πάνω σε θέματα επικοινωνίας και προσέγγισης του πελάτη.

Εφόσον επιθυμείτε να δείτε τις παρουσιάσεις, παρακαλώ στείλτε μας e-mail στο info@efex.gr
Σχετικά Άρθρα

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο