Loading...
 
Τα οικιακά «φαρμακεία» δικτυώνονται
Παρασκευή 14 Οκτ 2016
Φάρμακα Τεχνολογία
0
Μόνο το 2015 οι Έλληνες αγόρασαν 200 εκατ. κουτιά φάρμακα, από τα οποία το 15% έμεινε αναξιοποίητο.  Εφαρμογή στο κινητά επιχειρεί να περιορίσει τη σπατάλη δικτυώνοντας τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα.
Πόσες φορές ψάχνοντας στο «φαρμακείο» του σπιτιού δεν ανακαλύψατε χάπια ληγμένα από καιρό; Πόσες φορές δεν αγοράσατε κάποιο φάρμακο για να διαπιστώσετε αργότερα ότι το είχατε ήδη σε απόθεμα; Πόσο συχνό ολοκληρώνετε την αγωγή πριν τελειώσουν τα χάπια της συσκευασίας; Αν η απάντηση για τους περισσότερους είναι «συχνά», για πολλούς είναι ποτέ.

Στην Ελλάδα του 2016, χιλιάδες πολίτες αγωνιούν καθημερινά για την πρόσβαση ακόμα και σε βασικά φάρμακα
Αυτό το χάσμα, μεταξύ της αλόγιστης σπατάλης φαρμάκων και των ολοένα διογκούμενων αναγκών για δωρεάν φάρμακα, επιχειρεί να καλύψει μια ομάδα αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ μέσω της τεχνολογίας. Πρόκειται για την εφαρμογή Givmed, που δικτυώνει τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα. Που είμαστε πολλοί. Κάθε Έλληνας αγοράζει περί τα 45 κουτιά φαρμάκων ετησίως (20 περισσότερα από τους Γερμανούς), ποσότητα από την οποία το 10%-15% περισσεύει. Μόνο μέσω των ειδικών κάδων που έχουν στηθεί στα φαρμακεία για τη συλλογή ληγμένων οικιακών φαρμάκων, ο ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) έχει συλλέξει την τελευταία διετία περί τους 200 τόνους περισσευούμενων φαρμάκων (500 τόνους από το 2012 οπότε άρχισε να τρέχει το πρόγραμμα). Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, μόνο το 2015 οι Έλληνες κατανάλωσαν 200 εκατ. κουτιά

Κατεβάζοντας την εφαρμογή, δωρεάν φυσικά, καταχωρίζουμε τα φάρμακα που μας περισσεύουν σκανάροντας απλώς το barcode που βρίσκεται στο κουτί (ή γράφοντας τον κωδικό τους) και επιλέγοντας εάν επιθυμούμε να τα δωρίσουμε άμεσα ή λίγους μήνες. Αυτόματα γίνεται σύνδεση με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα κοινωνικό φαρμακεία και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιλέγουμε πώς θέλουμε να φτάσει η δωρεά μας στον επωφελούμενο φορέα (μπορούμε να τα μεταφέρουμε μόνοι μας ή να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο του Givmed)

Παράλληλα, η εφαρμογή μάς επιτρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας online προσωπικό φαρμακείο, μια λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που έχουμε στο σπίτι μας και τις ημερομηνίες λήξης τους, ούτως ώστε να μπορούμε εύκολα όταν επισκεπτόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας να θυμόμαστε τι έχουμε ήδη σε απόθεμα.

Η ιδέα προέκυψε, όπως οι περισσότερες: έπειτα από ένα προσωπικό βίωμα. Πριν από πέντε χρόνια, ο Θανάσης Βράτιμος, σήμερα Business & Product Developer της Givmed, έχασε έναν κοντινό του άνθρωπο. «Αυτό με έφερε αντιμέτωπο με μερικές δεκάδες κουτιά φαρμάκων. Κάποια ήταν πολύ ακριβά και ζωτικής σημασίας, άλλα ήταν καθημερινά
Όλα όμως ήταν σίγουρα σημαντικό για κάποιους». Υστερα από σχετική έρευνα στην πόλη του, την Τρίπολη, τα φάρμακα έφτασαν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Τότε σκέφτηκε: «Γιατί κάτι τέτοιο να είναι τόσο χρονοβόρο και δύσκολο;»

Μέσα σε μόνο λίγους μήνες, το Givmed έχει δικτυώσει 2.694 κουτιά φαρμάκων αξίας 9.789 ευρώ.

Πηγή:  της Λίνας Γιαννάρου, Εφημερίδα "Καθημερινή", 14 Οκτωβρίου 2016, Σελίδα 6

Σχετικά Άρθρα
 • Δευτέρα 24 Οκτ 2016
  Φάρμακα ΜΗΣΥΦΑ
  0
  Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η αγορά φαρμάκου κατά το 2016, τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε η δαπάνη να διατηρηθεί στα αναγκαία επίπεδα.
   
 • Κυριακή 16 Οκτ 2016
  Φάρμακα Συνταγογράφηση
  0
  Οι όποιοι περιορισμοί στις θεραπείες μπαίνουν μόνα για ιατρικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής θετικής Λίστας του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.  Δημήτρης Κούβελας
   
 • Τετάρτη 15 Ιούν 2016
  Φάρμακα
  0
  Στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσίασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη μελέτη της McKinsey για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

   

   
 • Παρασκευή 18 Σεπ 2015
  Φάρμακα
  0
  Λόγω άγνοιας ή κομματικών σκοπιμοτήτων, πολλοί λένε ότι φταίει το Μνημόνιο που έχουμε εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες, ακριβές θεραπείες.
   

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο