Loading...
 
Η υγεία νοσεί, λένε οι Θεσσαλονικείς
Παρασκευή 17 Ιούν 2016
Υγεία Ιατροί
0
Κύριες αιτίες της δυσαρέσκειας είναι η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Υγεία στην Ελλάδα, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε υλικό, καθώς και των μεγάλων αναμονών για μία εξέταση ή ένα χειρουργείο.
Ταυτόχρονα, το 40,8% των Θεσσαλονικέων τονίζει ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, το 27,8% ότι έχει μείνει σταθερό και μόλις το 18,4% ότι έχει μειωθεί.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την φετινή ετήσια έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η εταιρεία tothepoint για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στην έρευνα, που έγινε το χρονικό διάστημα από 1-3 Ιουνίου 2016, συμμετείχαν 1.059 άτομα ηλικίας από 18 έως 65 ετών και άνω στο νομό Θεσσαλονίκης. Το 52,2% ήταν γυναίκες και το 47,8% άνδρες. Το 39,4% των συμμετεχόντων μένει στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το 35,1% στη δυτική και το 25,5% στο κέντρο της πόλης.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Θεσσαλονικείς παραδέχονται ότι επισκέπτονται συχνότερα ιδιωτικό ιατρεία για να αναζητήσουν περίθαλψη. Συγκεκριμένα, το 62% πηγαίνει σε ιδιώτες γιατρούς, ενώ το 87,5% του ποσοστού αυτού είναι άτομα που έχουν εισοδήματα άνω των χιλίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, το 39,4% πηγαίνει σε δημόσια νοσοκομεία, το 30,3% οε ιδιωτικό πολυιατρεία/κλινικές, το 24,9% στο ΙΚΑ και το 15% σε κέντρα υγείας.

Όσον αφορά στους λόγους επίσκεψης στους ιδιώτες γιατρούς, το 45,3% των Θεσσαλονικέων δηλώνει ότι το κάνει μόνο όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το 15,3% σε σταθερή βάση για τσεκ-απ, το 11% για να κάνει σοβαρές εξετάσεις, το 10,2% για τη θεραπεία/παρακολούθηση κάποιου μόνιμου προβλήματος υγείας, το 9,3% για οποιαδήποτε ενόχληση/πρόβλημα υγείας (από το ποσοστό αυτό το 25,6% είναι άτομα ηλικίας 18-34 ετών), το 7,1% δήλωσε ότι δεν επισκέπτεται ποτέ ιδιωτικό γιατρό και το 1,7% δεν απάντησε.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι, ότι τα ευρήματα της έρευνα μας είτε μένουν σταθερό είτε επιδεινώνονται σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα της φετινή έρευνας μας θα ήταν πολύ χρήσιμα εάν υπήρχε η πολιτική ηγεσία, που θα τα αντιμετώπιζε με τη δέουσα προσοχή, σοβαρότητα κι επιμέλεια. Θα στείλουμε την έρευνα στους αρμοδίους μαζί με την πολλοστή έκφραση επιθυμίας να μας συναντήσουν. Διότι τα τελευταία χρόνια συναντούν μόνον όσους έχουν απόψεις που συμπίπτουν με τις δικές τους κι όχι όσους έχουν διαφορετική άποψη και προτάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ανησυχία, όμως, εκφράζουν οι Θεσσαλονικείς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία αναφορικό με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους καταυλισμούς των προσφύγων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 44,8% πιστεύει ότι η υπάρχουσα κατάσταση θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, το 25,8% ότι ήδη από τώρα έχει αρνητικές συνέπειες, το 12,7% ότι δεν έχει και δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, το 13,3% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για το ζήτημα και το 3,4% δεν απάντησε.

Αναφορικό με την παρουσία κέντρων φιλοξενίας στην περιοχή τους, το 34% αισθάνεται αβεβαιότητα για τη μελλοντική κατάσταση της υγείας του (λόγω των κέντρων φιλοξενίας), το 26,1% ανησυχεί ότι θα εκτεθεί άμεσα σε προβλήματα υγείας (από το ποσοστό αυτό, το 30,6% είναι άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω), το 24,1% αδιαφορεί, καθώς δεν πιστεύει ότι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων επηρεάζουν την υγεία του, το 11,3% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει για το ζήτημα και το 4,5% δεν απάντησε.

«Η ανησυχία έγκειται κυρίως στο ότι η χώρα μας παραμένει απροετοίμαστη και στο κατά πόσο μπορεί να αντέξει να σηκώνει μόνη της αυτό βάρος. Εάν αυξηθεί ή εμπεδωθεί ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, τότε θα περιμένουμε προβλήματα για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε», επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΥΣΥΦΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στο θέμα της συνταγογράφησης των φαρμάκων το 46,5% δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ τον γιατρό του και το 35,1% πάρα πολύ. Σχολιάζοντας την πώληση μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, το 43,1% υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι χειρότερο (και απ' αυτό το ποσοστό το 51% είναι άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω), το 23,5% το ίδιο, το 16,7% ότι θα είναι καλύτερο και το 16,7% δεν απάντησε.

Όσον φορά στις τιμές αυτών των φαρμάκων, το 29,5% εκτιμά ότι θα αυξηθούν, το 28,9% δήλωσε ότι δεν ξέρει/δεν απαντά, το 26,9% ότι θα μειωθούν και το 14,7% ότι θα μείνουν ίδιες.

Εξάλλου, ένα μικρό ποσοστό 5,7% των Θεσσαλονικέων παραδέχεται ότι επιλέγει για ιατρικές υπηρεσίες γειτονικές χώρες του εξωτερικού, όπως Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια.

Πηγή:  Της Νικολέττας Μπούκα, Εφημερίδα Μακεδονία, 17 Ιουνίου 2016 (σελ. 10 & 11)

Σχετικά Άρθρα

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο