Loading...
 
Το τρικ που βάζει φωτιά στα φάρμακα
Δευτέρα 23 Μάι 2016
ΜΗΣΥΦΑ ΓΕΔΙΦΑ Supermarket
0
Στα χαρακώματα ξανά οι φαρμακοποιοί που φοβούνται για λουκέτα με αφορμή τα 216 γενικής διάθεσης φάρμακα που θα διατίθενται και από σουπερμάρκετ

Εφευρίσκοντας ένα ομολαγουμένως έξυπνο τρικ η κυβέρνηση βάζει εντός του Ιουνίου την ταφόπλακα σε περισσότερα από 11.000 φαρμακεία. Η πολυσυζητημένη την τελευταία εξαετία απελευθέρωση φαρμάκων που δεν χρειάζονται υποχρεωτικά ιατρική συνταγή, των λεγάμενων ΜΥΣΥΦΑ, παίρνει πια σάρκα και οστά αφού περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Βουλή και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Κυριακή. Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπου έναν μήνα, αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την τσέπη του ασθενούς, καθώς θα επέλθουν και σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων από 1ης Ιανουάριου 2017.

Η αρχή γίνεται με 216 φάρμακα τα οποία εντάσσονται στην ειδική υποκατηγορία «ΓΈΔΙΦΑ» (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και ως τέτοια θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να τοποθετηθούν και στα ράφια των σουπερμάρκετ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα εν λόγω φάρμακα θα μπορούν να διατίθενται - πλην των φαρμακείων - από καταστήματα χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού ή βοηθού φαρμακοποιού.

Λίστα με τη βούλα των θεσμών
Τα επιστημονικά κριτήρια βάσει των 216 φάρμακα εντάσσονται στην ειδική υποκατηγορία «ΓΕΔΙΦΑ» (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) και θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να τοποθετηθούν και στα ράφια των σουπερμάρκετ οποίων επελέγησαν οι δραστικές ουσίες και κατ' επέκταση τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα μπορούν να πωλούνται και από σουπερμάρκετ ή και πολυκαταστήματα τέθηκαν από επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η λίστα με τα 216 φάρμακα εστάλη στους θεσμούς, απ' όπου και ενεκρίθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των φαρμάκων περιλαμβάνονται αναλγητικά, αντιβηχικά σιρόπια, ουσίες για το γαστρεντερικό, αλοιφές για τσιμπήματα κ.ά. Θα πωλούνται σε ειδική συσκευασία που θα περιέχει το ίδιο φάρμακο σε μικρότερη ποσότητα. Η δε συσκευασία θα έχει πράσινη σήμανση.

Μέχρι στιγμής εκπρόσωποι ορισμένων αλυσίδων πολυκαταστημάτων και σουπερμάρκετ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον - όχι ακόμη δημοσίως - να τοποθετήσουν φάρμακα στα ράφια τους.

Οι κακές γλώσσες λένε πάντως ότι διατηρούν και μια μικρή επιφύλαξη εξαιτίας της πρόσφατης εμπειρίας τους από την απελευθέρωση των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα πράγματα στη συγκεκριμένη αγορά δεν πήγαν τόσο καλά όσο αρχικά περίμεναν.

Αντιδράσεις φαρμακοποιών

Την αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σταδιακή απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). Πάγια θέση τους είναι να μην πωλείται κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου.

«Δεν υπάρχει ήπιο ή λιγότερο ήπιο φάρμακο. Ολα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και τροφές» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Γιάννης Δαγρές

Οπως αναφέρει, ενώ η διεθνής τάση είναι να επιστρέφουν στα φαρμακεία, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όσα φάρμακα είχαν δοθεί και στα σουπερμάρκετ (π.χ., Βρετανία, Σουηδία), η Ελλάδα βαδίζει στην αντίθετη κατεύθυνση. «Η υπόθεση αυτή είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τωρινής. Είναι έγκλημα να αφήσουν απροστάτευτο τον πληθυσμό απλά και μόνο για να εξυπηρετήσουν ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΠΦΣ, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή του ΕΟΦ για τα ΜΥΣΥΦΑ, κ. Γιάννη Μακρυγιάννη, από 1ης Ιανουάριου 2017 τα συγκεκριμένα φάρμακα θα ακριβύνουν σημαντικά: «Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές αυτών των σκευασμάτων είναι τριπλάσιες και τετραπλάσιες».

Σημειώνει δε ότι πουθενά στο πολυνομοσχέδιο δεν αναφέρεται ότι τα σουπερμάρκετ που θα πωλούν μη συνιαγογραφούμενα φάρμακα πρέπει να προσλάβουν και φαρμακοποιό. «Στη Σουηδία υπήρξαν πολλές καταγγελίες για παρενέργειες και δηλητηριάσεις από την κατανάλωση φαρμάκων που δίδονταν από χώρους εκτός φαρμακείων
Δυστυχώς στην Ελλάδα αντιγράφουμε μοντέλα τα οποία σε άλλες χώρες αποτελούν παρελθόν» επισημαίνει.

Πηγή:  της  ΕΛΕΝΑΣ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ, Εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", 22 Μαΐου 2016

Σχετικά Άρθρα

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο