Loading...
 
ΦΑΡΜΑΚΑ: Να πάνε ή όχι στα σούπερ μάρκετ;
Παρασκευή 12 Ιούν 2015
ΜΗΣΥΦΑ Φαρμακοποιοί
0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άτυπη «μάχη χαρακωμάτων» στην υπό απελευθέρωση αγορά των ΜΗΣΥΦΑ, η συνολική «πίτα» της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από τη μια πλευρά του λόφου, βρίσκονται τα φάρμακα που θεωρούν ζωτικής σημασίας τα ως τώρα κεκτημένα, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση, μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε, αναζητεί τη «χρυσή τομή».

Υποσχόμενη νέα λίστα για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΦΑ) που θα πωλούνται είτε σε φαρμακεία, είτε σε σούπερ μάρκετ, τα οποία ακόμη δεν έχουν πάρει δημόσια θέση για το «καυτό» όπως εξελίσσεται ζήτημα.

Όπως όλα δείχνουν, το οικονομικό διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς στην περίπτωση που τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ, η αγορά απελευθερώνεται, οι καταναλωτές ευνοούνται αλλά οι φαρμακοποιοί χάνουν ένα σημαντικό τζίρο.

Που μεταφράζεται μάλιστα σε άμεση ρευστότητα που τους παρέχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία πληρώνονται άμεσα από το κοινό που τα προμηθεύεται. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φάρμακα που χρειάζονται συνταγή και πληρώνονται κατά κανόνα με μεγάλη καθυστέρηση από τον ΕΟΠΠΥ.

Η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, χαρακτηρίζεται από τους φαρμακοποιούς ως κίνηση που θα τους διαλύσει οικονομικά. Αποτελεί μάλιστα πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης στα τελευταία τρία χρόνια, όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση
Γενικά, οι πωλήσεις φαρμάκων έχουν υποχωρήσει κατά 3 δισ. ευρώ (37,5%) την τελευταία 5ετία, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία του ΕΟΦ. Την ίδια στιγμή όμως η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ενισχύεται διαρκώς και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν φτάσει να αντιπροσωπεύουν το 15% του τζίρου των φαρμακείων. Οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί ανεβάζουν σε ψηλότερα επίπεδα τη συμμετοχή των σκευασμάτων ΜΗΣΥΦΑ στο τζίρο των φαρμακείων.

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Η απελευθέρωση της αγοράς και η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, έχει τρεις παραμέτρους: Κατ' αρχήν τα καθιστά ευχερέστερα στην αγορά τους από τους ασθενείς, οι οποίοι μάλιστα υπολογίζονται σε 4 εκατομμύρια Έλληνες που παίρνουν έστω μια φορά το μήνα, παυσίπονα ή αντιβιοτικά, τα οποία καλύπτουν το 93% των ΜΗΣΥΦΑ.

Σαφώς η πώληση των σκευασμάτων αυτών από τα σούπερ μάρκετ θα φέρει περισσότερα έσοδα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ο τζίρος των οποίων βρίσκεται σε πτωτική τροχιά την τελευταία 5ετία.

Η τρίτη παράμετρος, αφορά τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που υποστηρίζουν ότι με την απελευθέρωση, την άρση της διατίμησης και σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της λίστα των σκευασμάτων, θα υπάρξουν νέες παραγωγικές επενδύσεις στον κλάδο των ΜΗΣΥΦΑ. Με συνέπεια να υπάρχει δυνητικός στόχος για διπλασιασμό του μεγέθους της χονδρικής αγοράς (που τώρα είναι Οι δύο όψεις του νομίσματος για τα μη συνταγογραφούμενα στα 260 εκατ. ευρώ) στα αμέσως επόμενα χρόνια

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές «αποκήρυξε» τη ΝΔ και ήρθε πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «η τοποθέτηση των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ θα είναι καταστροφή για τον κλάδο των φαρμάρκων. Απορώ πραγματικά πως η κυβέρνηση σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την απελευθέρωση οι Έλληνες πολίτες «θα πληρώνουν τέσσερις φορές πιο πάνω απ' ότι σήμερα»

Ο γενικός γραμματέας Υγείας και πρώην τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Γιάννης Μπασκόζος, διαβεβαιώνει τους φαρμακοποιούς ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ, προστατεύοντας τους πολίτες και τα... φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, ο κατάλογος των ΜΗΣΥΦΑ θα περιορισθεί δραστικά, καθώς θα επανέλθουν πολλά σημαντικά φαρμακευτικά σκευάσματα στο καθεστώς της υποχρεωτικής συνταγογράφησης.

Θέση υπέρ των φαρμακείων παίρνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης καθώς υποστηρίζει ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ
είναι φαρμακευτικά σκευάσματα και, ως εκ τούτου, πρέπει να χορηγούνται διό χειρός φαρμακοποιού από νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και μόνο.

ΔΡ. Ν. ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ: Θα ωφεληθεί η ελληνική οικονομία

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχει το πιο πυκνό δίκτυο φαρμακείων σε όλο τον κόσμο, τα οφέλη χρήσης των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να είναι πολύ μεγάλα και η ελληνική οικονομία μπορεί να ωφεληθεί μέχρι και 150 εκατ. ευρώ αν τα χρησιμοποιήσουμε όσο και οι Ευρωπαίοι αναφέρει ο καθηγητής στη Δημόσια Σχολή Δημόσιας Υγείας Νίκος Μανιαδάκης».

Στην Ευρώπη φαίνεται, όπως π.χ. στην Αυστρία και Ελβετία, να αυξάνεται ο κύκλος, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η φαρμακευτική δαπάνη της χώρος τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 60% και η κατά κεφαλή δαπάνη στα ΜΗΣΥΦΑ είναι μειωμένη. Οι θετικές επιπτώσεις για τα συστήματα υγείας είναι πολλές καθώς με τπ χρήση τους μειώνεται η ανάγκη να επισκεφθούμε τους γιατρούς γεγονός το οποίο μειώνει τον χρόνο και τα χρήματα που δαπανώνται, και έτσι κερδίζουν οι ασθενείς και τα ασφαλιστικό ταμεία. Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου το 30% των ανθρώπων καταφεύγουν στην αυτοθεραπεία επειδή θέλουν γρήγορη απαλλαγή από τον πόνο και μάλιστα με υψηλά ποσοστό ικανοποίησης. Βεβαίως, υπάρχουν και δυνητικοί κίνδυνοι καθώς αν δεν είναι εκπαιδευμένος και καλό πληροφορημένος ο ασθενής μπορεί να επιλέξει λανθασμένο σκεύασμα και να καθυστερήσει τη θεραπεία ή να χρησιμοποιήσει λάθος δόση, όρο η σημασία καθοδήγησης οπό τον φαρμακοποιό είναι σημαντική», σημειώνει ο Δρ Μανιαδάκης.

Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργονισμού Υγείας, η απελευθέρωση των ρυθμίσεων που αφορούν τα φαρμακείο δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα, ίσα-ίσα, μπορεί να χειροτερεύσει την ισότητα των πολιτών ως προς τη φαρμακευτική περίθαλψη. Αντίθετο, σε χώρες με κανόνες στη λειτουργία των φαρμακείων παρατηρήθηκε έμφαση στη χορήγηση ΜΗΣΥΦΑ με επιστημονικό και μόνον κριτήρια.

Πηγή:  Εφημερίδα "Deal News", 12 Ιουνίου 2015 (σελ. 36)

Σχετικά Άρθρα

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο