Loading...
 
Είναι πολλά τα λεφτά στα ΜΗΣΥΦΑ
Παρασκευή 12 Ιούν 2015
ΜΗΣΥΦΑ
0
Φτιαγμένα από χρυσάφι, σε ό,τι αφορά τον τζίρο που φέρνουν στα φαρμακεία, αποδεικνύεται πως είναι τα ΜΗΣΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής, οι πωλήσεις των οποίων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα τα φάρμακα αυτά για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και δεν τα αποζημιώνουν τα ταμεία, μαζί με τα παραφαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα που διατίθενται πλέον από τα ράφια των φαρμακείων, αποτελούν σχεδόν το ¼ των συνολικών πωλήσεων, με την αγορά τους να ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών ενός μέσου φαρμακείου εκτιμάται στις 500 χιλ. ευρώ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως μόνο ο τζίρος από τη διάθεση των προϊόντων του Depon, το οποίο είναι το αναλγητικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, θα φτάσει φέτος τα 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δε για "ζεστό χρήμα” που μπαίνει κατευθείαν στο ταμείο των φαρμακείων, καθώς αντιθέτως οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα που αποζημιώνει πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες. Την ίδια ώρα, το ποσοστό κέρδους για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανέρχεται στο 35% επί της χονδρικής τιμής.

Πρόσφατη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο "OTCs & Cosmetics Conference” έδειξε ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια Έλληνες αγοράζουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα παυσίπονα ή αντιπυρετικά, τα οποία καλύπτουν το 93% της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ. Το 62%  των πωλήσεων αφορά σε φάρμακα παθήσεως ρινός, το 59% για αναλγητικά gel-αλοιφές, και ακολουθούν τα φάρμακα παθήσεων στοματοφάρυγγα (58%), τα φάρμακα τοπικών λοιμώξεων-δερματολογικά (39%), τα φάρμακα πεπτικού συστήματος (34%), ενώ παραπάνω από 1 στους δηλώνει ότι πάει στο φαρμακείο για τα συμπληρώματα διαστροφής-βιταμίνες. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 52% των ερωτηθέντων απαντούν ότι επισκέπτεται το φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο ΜΗΣΥΦΑ, το 17% για να αγοράσει μη φαρμακευτικά σκευάσματα 

Μπορεί οι φαρμακοποιοί να υποστηρίζουν πως η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα κανάλια διανομής πλην των φαρμακείων εγείρει ζητήματα δημόσιας υγείας, όλα δείχνουν όμως πως με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν από τον ΕΟΠΥΥ, τα μη συνταγογραφούμενα δίνουν κάθε μήνα "το φιλί της ζωής” στον τζίρο τους, ανεβάζοντας την κερδοφορία τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως όπως υποστηρίζουν θα κάνουν τα πάντα για να μην απελευθερωθεί η αγορά του φαρμάκου.

Σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα της τιμής των φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως το άνοιγμα της αγοράς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ. Η αλήθεια είναι πως η τιμή των σκευασμάτων απελευθερώνεται από 01/01/2016 σύμφωνα με διάταξη της προηγούμενης  ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η απελευθέρωση εντούτοις της τιμής των φαρμάκων θα μπορούσε να φέρει και τη μείωση των σκευασμάτων, όπως επισημαίνουν ειδικού του χώρου.

Πάντως ήδη σε μεγάλες αλυσίδες διανομής, οι πολυβιταμίνες εκτιμάται ότι πωλούνται έως και 4 ευρώ φθηνότερα σε σύγκριση με τα φαρμακεία, ενώ στα συμπληρώματα διατροφής οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 15-20%.

Αντίστοιχη ανοδική πορεία ακολουθεί και ο τζίρος των ηλεκτρονικών φαρμακείων, που με μεγάλες εκπτώσεις προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς και να συναγωνιστούν τις τιμές στα ράφια των φαρμακοποιών. Σήμερα στην Ελλάδα ο τζίρος των ηλεκτρονικών φαρμακείων, τα οποία δεν πωλούν φάρμακα, αλλά μόνο συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες και καλλυντικά προϊόντα, είναι 80 εκατ. ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν μόλις 10 εκατ.

Πηγή:  της Βίκης Κουρλιμπίνη, Capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο