Loading...
 
Επανεξετάζονται οι ασφαλιστικές τιμές φαρμάκων
Τετάρτη 03 Ιούν 2015
Φάρμακα
0
Στην ανάκληση των νέων ασφαλιστικών τιμών των φαρμάκων προχώρησε, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) με εντολή του υπουργείου Υγείας.

Οι νέες ασφαλιστικές τιμές που, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, ήταν σημαντικά μειωμένες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων, αναρτήθηκαν τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή πρωί και αιφνιδίασαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που έκανε λόγο για «λάθος».

Σημειώνεται ότι η ΗΔΙΚΑ, εφαρμόζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προχώρησε στην εναρμόνιση των τιμών αναφοράς –βάσει των οποίων καλύπτει τη δαπάνη ο ΕΟΠΥΥ– σύμφωνα με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων. Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται αυτόματα χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένη διοικητική πράξη από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, προέκυψαν αλλαγές προς τα κάτω στις ασφαλιστικές τιμές πολλών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, και οι οποίες σημαίνουν επιβάρυνση του ασφαλισμένου, αφού, εκτός από το 25% συμμετοχής στη δαπάνη, καλείται να καλύψει ο ίδιος τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Οσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο μεγαλύτερη και η επιβάρυνση. Αυτό από μόνο του, όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόθεση του υπουργείου για μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα από 25% στο 15% για τους ασφαλισμένους με χαμηλά εισοδήματα, ενώ είναι εδώ και καιρό σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών.

Για το θέμα των νέων ασφαλιστικών τιμών, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, εκτάκτως, σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και συμβούλων, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μην υπάρξουν μειώσεις στις ασφαλιστικές τιμές. Νωρίτερα, ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (MEGA), είχε δηλώσει ότι νέες μειωμένες ασφαλιστικές τιμές δεν θα ισχύσουν και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στην προώθηση διάταξης που θα αλλάξει τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα.

Πηγή:  Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα
 • Δευτέρα 24 Οκτ 2016
  Φάρμακα ΜΗΣΥΦΑ
  0
  Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η αγορά φαρμάκου κατά το 2016, τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε η δαπάνη να διατηρηθεί στα αναγκαία επίπεδα.
   
 • Κυριακή 16 Οκτ 2016
  Φάρμακα Συνταγογράφηση
  0
  Οι όποιοι περιορισμοί στις θεραπείες μπαίνουν μόνα για ιατρικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής θετικής Λίστας του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.  Δημήτρης Κούβελας
   
 • Παρασκευή 14 Οκτ 2016
  Φάρμακα Τεχνολογία
  0
  Μόνο το 2015 οι Έλληνες αγόρασαν 200 εκατ. κουτιά φάρμακα, από τα οποία το 15% έμεινε αναξιοποίητο.  Εφαρμογή στο κινητά επιχειρεί να περιορίσει τη σπατάλη δικτυώνοντας τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα.
   
 • Τετάρτη 15 Ιούν 2016
  Φάρμακα
  0
  Στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσίασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη μελέτη της McKinsey για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

   

   

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο