Loading...
 
Πιο φθηνά φάρμακα και περιορισμός στις σπατάλες
Πέμπτη 21 Μάι 2015
Υπουργείο Υγείας Φάρμακα
0
Μέτρα για πιο φθηνά φάρμακα και νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, σε περίπου δύο μήνες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Όπως είπε, μιλώντας στο συνέδριο Athens Health Forum, η φαρμακευτική πολιτική θα αλλάξει ριζικά, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει επιθετική διάθεση εναντίον των εταιρειών.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι αυτό που θα ζητηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι ό,τι πληρώνει η Γερμανία να πληρώνουμε και εμείς, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από την υποστήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι εντός του 2015 να ολοκληρωθεί το TAXIS Υγείας που θα περιλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή, το σύστημα των ραντεβού, τις δαπάνες υγείας, την ηλεκτρονική συνταγράφηση και υπογραφή. «Θα έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα εργαλείο για την πάταξη της απάτης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος», επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του χρόνου πρόσληψης των στελεχών της υγείας και συγκεκριμένα σε πέντε μήνες από δύο χρόνια για τους γιατρούς και σε είκοσι ημέρες από πέντε μήνες για τους επικουρικούς.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευπκών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Πασχάλης Αποστολίδης ζήτησε από την πολιτεία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων κατά 50% και ο ΣΦΕΕ θα καλύψει το υπόλοιπο 50%. Σημείωσε την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών. Οπως είπε, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, και ζήτησε από το υπουργείο χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους.

Πηγή:  Εφημερίδα "Ημερησία", 21 Μαΐου 2015

Σχετικά Άρθρα
 • Δευτέρα 24 Οκτ 2016
  Φάρμακα ΜΗΣΥΦΑ
  0
  Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η αγορά φαρμάκου κατά το 2016, τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε η δαπάνη να διατηρηθεί στα αναγκαία επίπεδα.
   
 • Κυριακή 16 Οκτ 2016
  Φάρμακα Συνταγογράφηση
  0
  Οι όποιοι περιορισμοί στις θεραπείες μπαίνουν μόνα για ιατρικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής θετικής Λίστας του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.  Δημήτρης Κούβελας
   
 • Παρασκευή 14 Οκτ 2016
  Φάρμακα Τεχνολογία
  0
  Μόνο το 2015 οι Έλληνες αγόρασαν 200 εκατ. κουτιά φάρμακα, από τα οποία το 15% έμεινε αναξιοποίητο.  Εφαρμογή στο κινητά επιχειρεί να περιορίσει τη σπατάλη δικτυώνοντας τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα.
   
 • Τετάρτη 15 Ιούν 2016
  Φάρμακα
  0
  Στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσίασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη μελέτη της McKinsey για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

   

   

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο