Loading...
 
Σταθεροποίηση στην αγορά φαρμάκου
Πέμπτη 14 Μάι 2015
Έρευνες Φάρμακα
0
Τάσεις σταθεροποίησης εμφανίζει η αγορά φάρμακου στη χώρα μας το 2015, ενώ από το 2016 ο κλάδος αναμένεται να παρουσιάσει τάσεις ανάπτυξης.
Πάντως, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς φαρμακευτικών επιχειρήσεων εκτιμάται σε 5.070 εκστ. ευρώ το 2014, εμφανίζοντας μείωση -1,7% σε σχέση με το 2013 και Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ)-7,1% την περίοδο 2009-2014.

Πιο αναλυτικά, το μέγεθος της αγοράς των παραγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 1.885 εκατ. ευρώ το 2014, με το ΜΕΡΜ να διαμορφώνεται σε -4,9%, την περίοδο 2009-2014. Αντίστοιχα, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των εισαγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται σε 3.185 εκστ. ευρώ το 2014, με το ΜΕΡΜ να διαμορφώνεται σε -8,3%, την περίοδο 2009-2014. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 110 επιχειρήσεις (παραγωγικές και εισαγωγικές), με τις 10 πρώτες επιχειρήσεις να κατέχουν το 45% της αγοράς (σε αξία), βάσει στοιχείων του 2013. Όσον αφορά στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, εκτιμάται σε 655,2 δισ. ευρώ (870,2 δισ. δολ.) σε τιμές ex-factory το 2013, με τη Β. Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) να κατέχει το μεγαλύτερα μερίδιο και την Ευρώπη να ακολουθεί.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε κλαδική μελέτη για τις «Φαρμακευτικές επιχειρήσεις», που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ (www. Stochasis.com)

Όπως διαπιστώνει, «η δυσμενής οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών και η έντονη κρατική παρέμβαση (διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής, οφειλές ταμείων, ομόλογα) επηρέασαν την αγορα φαρμακευτηκών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των εισαγωγικών, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του συνολικού μεγέθους της την τελευταία πενταετία, παρατη σχετικά ανελαστική ζήτηση των φαρμάκων».

Η μελέτη για το 2015 «βλέπει» τάσεις σταθεραποίησης, εφόσον δεν υπάρξουν απραβλεστες εξελίξεις, ενώ από το 2016 ο κλάδος αναμένεται να παρουσιάσει τάσεις ανάπτυξης, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει σης δύσκολες συνθήκες συγκυρίες του άμεσου παρελθόντος και του παραντος, ακολουθώντας τη ρήση του Ισοκράτη « Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παραν ευ τιθής», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο προεδρας και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΣΤΟΧΑΣΙΣ» κ. Βασίλης Ρεγκούζας.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήμστος Κλαδικών Στοχεύσεων κ. Παναγιώτα Κόκκα, η ζήτηση για φαρμακευτικά πραϊόντα αν και είναι ανελαστική, λόγω της ευαίσθητης φύσης του πραϊόντος, επηρεάζεται σε σημαντικότερο βαθμό από τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2014 εκτιμάται ότι ήταν μειωμένη κατά περίπου 60% σε σχέση με το 2009, στο πλαίστο της δημοσιονομικής πρασαρμογής.

Σε παράλληλη πορεία με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης συνεχίστηκε και η μετατόπιση του βάρους της θεραπείας προς τον ίδιο τον ασθενή, προκειμένου να ελαττωθεί το κόστος υγείας. Το ποσοστό των φαρμάκων που βγαίνουν εκτός λίστας, καθώς και η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα με άμεση συνέπεια τη μείωση στη ζήτηση φαρμάκων.

ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Όσον άφορα στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Σιέμο, Manager της «ΣΤΟΧΑΣΙΣ», η κεφαλαιακή διάρθρωση των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου διστηρείται σε σταθερά και σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα την τριετία 2011-2013.

Από την άλλη πλευρα, εξορθολογισμό της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης πραγματοποίησαν οι εισαγωγικές επιχειρήσεις τη διετία 2012-2013, μετά της συσσωρευμένες ζημιές τηςδιετίας2010-2011 που οφείλονταν στις πραβλέψεις ζημιών υποτίμησης και μεταβίβασης-πώλησης χρεογράφων και επέδρασαν αρνητικά στα ίδια κεφάλαια.

Οι τιμές του δείκτη κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου την τελευταία διετία έχουν σταθεροποιηθεί και δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι πλέον «ευπρασβλητες» σε πιθανές μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Πηγή:  Εφημερίδα "Ημερησία", 14 Μαΐου 2015

Σχετικά Άρθρα
 • Δευτέρα 24 Οκτ 2016
  Φάρμακα ΜΗΣΥΦΑ
  0
  Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται η αγορά φαρμάκου κατά το 2016, τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξιών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε η δαπάνη να διατηρηθεί στα αναγκαία επίπεδα.
   
 • Κυριακή 16 Οκτ 2016
  Φάρμακα Συνταγογράφηση
  0
  Οι όποιοι περιορισμοί στις θεραπείες μπαίνουν μόνα για ιατρικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής θετικής Λίστας του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.  Δημήτρης Κούβελας
   
 • Παρασκευή 14 Οκτ 2016
  Φάρμακα Τεχνολογία
  0
  Μόνο το 2015 οι Έλληνες αγόρασαν 200 εκατ. κουτιά φάρμακα, από τα οποία το 15% έμεινε αναξιοποίητο.  Εφαρμογή στο κινητά επιχειρεί να περιορίσει τη σπατάλη δικτυώνοντας τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα.
   
 • Τετάρτη 15 Ιούν 2016
  Φάρμακα
  0
  Στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσίασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη μελέτη της McKinsey για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

   

   

Κανένα σχόλιο... κάνετε ένα δικό σας σχόλιο

Κάνετε Login για να σχολιάσετε το άρθρο